mar barberà Barcelona | martes, 09 de diciembre de 2014 h |

Establir ponts entre l’atenció primària i l’atenció especialitzada i augmentar la capacitat resolutiva d’aquests dos àmbits amb les noves tecnologies serà imprescindible per aconseguir augmentar la satisfacció dels pacients. Les XVIII Jornades “Sostenibilitat i eficiència en salut” van generar un espai de coneixement i reflexió sobre l’àmbit de l’atenció primària, la compra d’atenció especialitzada, la contractació de serveis, les relacions laborals dels professionals sanitaris i la seguretat del pacient. L’Associació Catalana d’Entitats de Base Associativa (ACEBA) va organitzar aquestes Jornades al Col·legi Oficial de Metges de Barcelona.

El conseller de Salut, Boi Ruiz, va ser l’encarregat d’inaugurar les Jornades. Ruiz va assenyalar que les Entitats de Base Associativa (EBAS) no són “un pas cap a la mercantilització”. I va afegir que “nosaltres som defensors d’un sistema sanitari públic” i que les “EBAS són públiques i per tant les donarem suport”. Les EBAS són empreses constituïdes total o parcialment per professionals sanitaris que estableixen una relació contractual amb el servei públic de salut per oferir serveis sanitaris a canvi d’un finançament capitatiu. “Les EBAS són una figura singular nascuda de la LOSC, es van treure a concurs l’any 2006. Ara hem de veure, des del departament, quina forma jurídica les donem”, va dir Ruiz.

Francesc Brosa, subdirector del Servei Català de la Salut, va ser un dels ponents de la taula de debat sobre la compra d’especialitzada per part de l’atenció primària. Va assenyalar que AP està vivint grans canvis, ja que “fins ara era un model rígid i estructural i ara es vol fer més mòbil”. I va afegir que es vol apoderar l’atenció primària, “perquè tingui més recursos per enviar cap a l’especialitzada amb l’objectiu de millorar la capacitat resolutiva d’ambdós departaments”. Brosa va coincidir amb altres experts en què la col·laboració entre AP i AE és clau per a la sostenibilitat del sistema.

La conferència “És sostenible el sistema sanitari sense reformes?” va anar a càrrec de Manel Peiró, director de l’àrea de gestió sanitària d’ESADE. Pairó es va referir a la sostenibilitat del sistema en termes econòmics relacionant els ingressos amb les cobertures, la despesa i les prestacions. Pel que fa a l’increment d’ingressos, va defensar el creixement d’activitat empresarial i la redistribució del pressupost, és a dir, una major eficiència en la recaptació fiscal. Pel que fa a les despeses, va assenyalar que “la nova tecnologia, mal utilitzada, és la primera causa d’increment dels costos sanitaris”.

“La sostenibilitat és un tema que l’estem patint des dels últims cent mil anys perquè som una espècie que no fem sostenible res”. Així de contundent es va mostrar Ángel Ruiz Téllez, director de Concepte i Metodologia en Atenció Primària (CYMAP), en la seva xerrada sobre la innovació per a la sostenibilitat del sistema. Ruiz Téllez va apostar per una reforma que salvi el “desemparament” del pacient perquè “aquest, un cop hospitalitzat, passa per moltes mans i s’ha de simplificar el procés”. Ruiz Téllez va apostar per la tecnologia punta com a eina per a la millora del servei sanitari. I va dir que en AP “les taxes de derivació nacional a l’especialitzada estan al 62 per cent, són massa elevades”.